Farvel Sydhav

Det siste vi så av Tonga før vi satte kursen mot Minerva Reef var en mormonerkirke på øya Mataku vest i øygruppen Haapai. Kirker er ingen mangelvare på Tonga. Hver minste landsby har som regel et halvt dusin. Alle har de gudstjenester flere ganger hver søndag og ofte tidlig hver morgen på alle andre dager også. Det er kamp om sjelene her selv om alle sier de lever i fred og fordragelighet. Det er mormonerne som har de fineste kirkebyggene, de får mange penger fra USA får vi vite. I alle kirkene står sang sentralt, flerstemt korsang med krystallklare røster.

Mormonerkirken på øya Mataku. Det siste vi så av sivilisasjon i Sydhavet.

Vi forlot Sydhavet fra den midtre øygruppen Haapai. Den er helt ulik øygruppen Vavau i nord. Her er det korallrev og små øyer, men ikke atoller som i Fransk Polynesia, for her er det åpent mot vest. Nå er det ikke så ofte det blåser fra vest, men da gjelder det å finne en av de få ankerplassene med litt beskyttelse. Vi hadde rolige forhold med vind fra øst og mange plasser å velge mellom.

Det bor rundt 200 mennesker, smått og stort, på hver av disse små øyene som gjerne har seks kirker hver. Mormonerkirken er representert på alle de bebodde øyene i Tonga. Alle kirkebyggene er flotte, antakelig bygget med hjelp fra moderkirken i USA. De velholdte kirkebyggene og markeringene i google earth vitner om en mer kommersiell kirke enn de andre fem kirkesamfunnene i Tonga.
Alutia ankret opp ved øya Uhia, øst i Haapai-øygruppen i Tonga.
Typisk Tongansk butikk på øya Uhia som ligger øst i øygruppen Haapai på Tonga.
Døren til Mariners cafe & bar. Tiden går ikke fort på Tonga og det er slik de ønsker å ha det. Det kan nok hende dette forandrer seg noe nå som smarttelefonen snart er allemannseie, også her.

Vi fant flere flotte ankerplasser med små landsbyer bak palmene på land. Vennlige folk over alt og en veldig rolig atmosfære med lav stressfaktor. Så er da også det lokale slagordet, – Tonga – where time begins, Haapai – where time stands still.

Varm velkomst. En glad gutt kastet seg i armene på Birgitte, på øya Haafeva som ligger vest i øygruppen Haapai, på Tonga.
Fletting av Toupeno på øya Uiha i Haapai-gruppen på Tonga.

Det er ikke riktig så varmt på Tonga som i Fransk Polynesia. Snitt-temperaturen ligger på rundt 27 grader både i luften og i vannet. På vei sydover mot New Zealand falt temperaturen jevnt og trutt og tre dager etter ankomst er det 17 grader og regn, mens sjøtemperaturen er godt under 20. Men her er det vår med sommeren like om hjørnet. Nordøya på New Zealand har subtropisk klima. – Pass dere for solen sier alle, – vi har et ozonhull rett over oss så solens stråler tar ekstra godt selv når det ikke er så varmt. 

Den amerikanske motorseileren Tribasa Cross på vei inn mot New Zealand mens solen står opp i øst.
Irene og Svein, våre gode venner på Lovinda Too, som gjennomførte sin jordomseiling i perioden 2014-18, fulgte oss på Marine Traffic fra sofakroken i Randaberg. Vi fikk mange hyggelige mailer underveies. Selv lå de tre døgn for drivanker på vei til New Zealand etter dårlige råd fra en av «værguruene».

New Zealand er stedet for båtvedlikehold. Seiling er deres nasjonalsport og de har en stor båtindustri med mye ekspertise. Etter mange måneder i Sydhavet har alle noe som må vedlikeholdes eller repareres. Våre venner på Cheglia har fullt motorhavari. Det som så ut til å være et startmotorproblem viste seg å være saltvann både i oljen og i kjølevesken. Startmotoren var i orden, den klarte bare ikke å dreie eller bevege stemplene. Men her kan alt fikses og alt kan skaffes så lenge man er likvid. 

Vi har en turbo som må repareres og den er allerede på verkstedet. 

Vi fikk en stor Maimai på vei til Minerva Reef. De ble store fine fileter.
Vinden løyet og vi fikk svak vind fra nordøst. Vi fikk opp genakkeren for første gang siden seilasen mot Gambia.
«Søsterskipet» Millemomenti på vei inn mot New Zealand i morgenlyset.
Portugisisk krigsskip i solnedgangen på vei ned mot Zew Zealand.
Vi venter på toller og Biosecurity på innsjekkingsbryggen. Birgitte er ganske godt fornøyd etter en flott seilas ned fra Tonga.