Med maske og snorkel

Birgitte svømmer med Manta Rays på Maupiti

Så fikk vi endelig svømt med Manta Rays på Maupiti. Med opp til 4 meter «vingespenn» er de kongene i lagunen. Hver morgen ved åttetiden befinner de seg grasiøst svømmende  rundt og over noen små korallhoder ikke langt fra her vi ligger for anker. De svømmer mot strømmen og driver tilbake med kjempekjeften åpen, på evig jakt etter plankton. Bevegelsene er rolige, men mektige som på en kongeørn, behersket driver de avsted som i sakte film. Det er bare når de irriterende sugefiskene setter seg på buken at de hiver seg rundt eller svømmer ned i sanden med stor kraft i håp om at snylterne slipper taket. De sies å være ufarlige i motsetning til stingrays, så vi drister oss til å dykke ned og svømme dem i møte.

Olav snorkler med Manta Rays på Maupiti.
Kjell fra den norske seilbåten 2K på vei mot Manta Rayen for et nærbilde.
Stingray på Maupiti.

På atollen Tahaa mellom de to motuene Tautau og Maharare strømmer vannet over revet som en elv. Det er ganske grunt og relativ kraftig strøm innover. Hvor rask strømmen er avhenger av dønningenes intensitet på revene utenfor. Vi er der på en rolig dag. Det er flott her, krystallklart vann og «elven» er omkranset av stolte palmer. 

Den ultimate snorkleopplevelsen fant vi i Coral Garden i revet på vestsiden av Tahaa i FranskPolynesia.

Vi legger jolla på stranden i enden av «elva» og går på land i strandkanten opp mot utsiden av den minste motuen, Maharare. Men det er først når vi tar på oss maskene og stikker hodet under vann vi får den store naturopplevelsen. Det er bokstavelig talt som å svømme i et stort akvarium. Fisk i all verdens farger. De er over alt. Dette overgår alt vi har opplevd på våre mange snorkleturer siden vi forlot Europa. 

Selfi i Coral Garden på Tahaa. Den ultimate snorkleopplevelsen fant vi her.

Alle øyene og atollene i Fransk Polynesia kan skilte med fine snorkleområder. Hver med sine spesialiteter. Fra fargerike koraller med mengder av vakre muslinger, via spooky haier og rayer til fargerike fisk i all verdens pussige fasonger. Vi har vært heldige og fått med oss mye. Opplevelsene er festet til netthinnen, men skulle opplevelsene blekne over tid har vi bilder og film som sikkert vil hjelpe oss å gjenskape verden under vann.

Birgitte mater fiskene på Toau.
Moreneål stikker hodet frem fra skjulestedet sitt, syd på Huahine i Fransk Polynesia.
Victoria fra seilbåten Fiesta snorkler på Raroia i Tuamotus.
Nydelige, store koraller på atollen Makemo i Tuamotus.
Gaston og Valentine har fast fiskefelle rett utenfor kjøkken på Toau. En riktig Zareptas krukke, som hele tiden var full av god matfisk.
Tunfisken er ute og jager småfisk på Fakarava i Tuamotus. Jakten pågikk hele dagen og småfisk spratt i overflaten så vannet kokte rundt båten vår.
Muslingene lokker til seg maten ved hjelp av fargerike «munner».