Forrevne, vakre lille Niue

Niue er en vakker øy med en spennende kyst.

Ankomsten til Niue denne flotte søndag formiddag ble en stor kontrast til vårt avbrutte opphold på Palmerston. Vi var fire båter som reiste samtidig fra Palmerston, tre av oss kom frem omtrent samtidig. Tyske Cheglia, norske Malisa og oss. Egentlig holder tollen stengt søndager og uten tollklarering får vi ikke gå i land. Heldigvis kom det en veldig hyggelig toller ned på kaia for å sjekke oss inn. Mer eksotisk «innsjekkings-kontor» har vi ikke opplevd. En liten støpt platting med soltak rett ved bryggen hvor gummibåtene må heises på land.

Eksotisk innsjekking på Niue. Tolleren kom ned på kaia en søndag formiddag og sjekket inn de nye båtene som var kommet i havn.

Niue er et av verdens minste land og består av bare en øy som de kaller «The Rock». Her bor det nå kun rundt 1400 mennesker. Landet er ikke medlem av FN, men organisasjonen anerkjenner Niue som selvstendig. Alt dette i følge Aftenpostenjournalist, Gunnar Kagge sin bok, «Verdens Land». 

Over alt så vi forfalne, fraflyttede hus. Niue har store problemer med fraflytting.

Før orkanen Heta i 2004 bodde det over 3000 sjeler på øya. Ødeleggelsene var enorme og mange ble skremt og flyttet til New Zealand. Før det har Niue også slitt med et synkende folketall. Det er litt trist å se alle de forfalne, fraflyttede husene.

Søstrene Lina Mrkusich og Primrose stoppet oss da vi vandret langs veien. De lurte på hvor vi var på vei, de tilbød å kjøre oss dit vi trengte. Supermarkedet var så langt unna mente de. De hadde ingen avtaler eller noe spesielt fore denne dagen, så de ville mer enn gjerne vise oss øya.

Rundt 300 seilbåter kommer innom Niue hvert år og legger seg ved en av bøyene som medlemmene av verdens minste yachtclub legger ut i sesongen. Øya har ingen naturlig havn så også her er det værgudene som bestemmer. Kommer det mye vind fra vest må alle dra, og er det mye dønninger kan det være vanskelig å komme i land for her er det ingen brygge for jolla. Den må heises på land med en kran, legges på en tralle og «parkeres» lenger inn på kaia.

«Jomfruturen» gikk som smurt. Det var lite dønninger og vi var passasjerer i Cheglias jolle.
På Niue må alle båter på land. Ingen båter kan ligge i havnen, det er alt for mye svell. Jollene heises opp av en elektrisk heis man selv betjener. Her setter Martin og Lydia båten på vannet etter en dag på øya.
Deilig med et friskt ferskvannsbad. Bassenget befinner seg 155 trinn ned i en grotte med kun en stripe dagslys. Dette var tidligere vannkilden på øya i perioder med ellers lite tilgjengelig ferskvann.
Avaiki Chasm, en flott hulebasseng som kun kan brukes på lavvann. Her var det de første kanoene gjorde strandhogg.

Niue satser på turisme, men det er ikke så mange som kommer. Mest folk fra New Zealand som ligger en tre-timers flytur unna, dit er det to flygninger i uken.

Lydia på vei opp gjennom lavalandskapet fra Togo Chasm, den lyse flekken midt i bildet.

Det mest spektakulære på Niue er den forrevne vulkanske kysten med store huler, mange koraller og spektakulære «svømmebasseng» inne i klippene. Flere av dem beskrives som private bassenger for tidligere konger.

Bratt stige ned til Togo Chasm.
Etter en halv times gåtur i vulkansk landskap, og en bratt stige ned de siste tyve meterne kommer man til Togo Chasm. En fantastisk, innelukket palmestrand med mulighet til å tre seg ut gjennom en grotte til det frådende havet utenfor.
Fra vakker innelukket sandstrand ut mot havet i vulkanske grotter.
Avaiki Chasm, en flott hulebasseng som kun kan brukes på lavvann. Her var det de første kanoene gjorde strandhogg.
Avaiki Chasm.
Matapa Chasm. Ferskvann fra land blander seg med saltvannet.
På Niue er det vanlig å begrave sine kjære langs veien eller i egen hage.

Niue er som nevnt hjemmet til verdens minste yachtklubb, NYC 19S 169.55W eller «the Biggest Little Yachtclub in the World» som de selv titulerer seg. Det er klubbens medlemmer som legger ut moringer til oss seilere, tar alle vennlig i mot og gir informasjon og hjelp til de som trenger det.

Niue har verdens minste yachtklubb.

Niusk som de lokale snakker, er et polynesisk språk og nær beslektet med Tongansk. «Tolleren vår» beklaget seg over at de unge nå foretrakk engelsk.