Heiva, storslått i Papeete, magisk i Huahine.

Heiva, en stor årlig happening i Fransk Polynesia, og et stort eventyr på Huahine

Damenes vrikking med rumpa og mennenes vifting med beina får folk i ekstase.

Fransk Polynesia feirer to nasjonaldager med et par ukers mellomrom. Autonomy day 29. juni og Frankrikes nasjonaldag 14. juli. Juli er en hektisk måned, for da er det også Heiva. 

Heiva i Huahine 1880 med tradisjonelle lanser (òmore) og tradisjonelle kjoler i pandanus. Legg merke til ponchoen til høyre som er av Tapa, tradisjonelle kledestykker laget av det innerste barklaget.

Heiva iFransk Polynesia er en årlig kulturfestival som arrangeres i juli måned. Den er arrangert siden 1881. Heiva feires på alle øyene eller øygruppene i Fransk Polynesia. Heivaen på Huahine foregår over 16 dager. I tillegg til sang og dans er det konkurranser i mange andre grener som fiske, kanopadling, pil og bue mot kokosnøtt, kopra, petanque, tautrekking, løping med bananer over skulderen, største frukt og grønnsak, flotteste blomsteroppsats og diverse annet vi ikke helt fikk med oss.

Heiva i Huahine. Oppvisning av det vinnende laget fra landsbyen Fitii.

Det er magisk å gå de tyve minuttene fra havnen til arenaen i den tropiske natten med månen over oss. De fleste på øya kommer i bil, men seilere rusler langs veien. Lett å få haik om man vil det. Danse-, sang- og trommekonkurransene foregår i et stort telt, rundt er der masser av boder for matsalg og diverse aktiviteter som skyting på blink, fotballspill og biljard og små restauranter satt opp for Heivakveldene, en riktig familiefest.

Heivavinnerne fra landsbyen Fiiti. Alle antrekkene er laget av naturmaterialer.

Det er et eventyr å oppleve Heiva på Huahine. Onsdag kveld med stappende fullt telt og jublende publikum når de seks landsbyenes tromme-orkestre og dansere skal konkurrere. I kveld er det singel og pardans på programmet. Godt over en time forsinket i god polynesisk ånd, og starter som alltid med en bønn. Så lyder rytmiske trommer som setter både dansere og alle andre i ekstase. Spesielt høyt lydnivå på tilropene lyder når vrikking av jentenes rumper er ekstra heftige og beina til mennene virvler rytmisk. 

Phillipe er en av de som designer og lager dansekostymene for laget fra landsbyen Fitii.
Sangkor er en viktig del av heivaen så også her stiller fem landsbyer med «lag».
Heiva i Huahine. Oppvisning av vinnende lag fra Fitii.

På øya Huahine bor det ca. 6000 sjeler. Øya har åtte landsbyer, og seks av disse stiller lag i Heivaen. Dansegruppene består av mellom 30 og 50 personer, trommegruppene av 6 til 12 personer og korgruppene på mer enn 30. Hver gruppe har produsert flere danser, alle med ulike rytmer, koreografi og kostymer. Riktig innfløkt koreografi, og det er kun et fåtall som gjør feiltrinn. Hver gruppe stiller i tillegg med det beste paret og den beste dame- og mannedanseren. Dette er ikke bare god, lokal underholdning, dette er kunstneriske prestasjoner på høyt nivå.

Da dette paret danset ble det mye fnising og hoiing, Alle forsto hva bevegelsene i denne dansen forestilte.
Vinneren av fiskekonkurransen med en tuna på over 65 kilo.

14. juli er Frankrikes nasjonaldag.

Bananløp i gatene er en av aktivitene på nasjonaldagen.

Vi tok jolla tidlig inn til byen. Det hele skal starte klokken ni, i følge programmet, men mange skal til gudstjeneste i en av de mange kirkene, Katolsk-, Pinse-, Mormonmenighet osv. Først i ellevetiden er opptoget igang. Ordføreren kommer i første rekke sammen med alle notabilitetene på øya, deretter kommer Heivavinnerne i kostymer, speidere, politiet, brannkorpset og flere andre grupper. Også dette arrangementet starter med bønn, og etter taler og noe dans og sang er det konkurranse i hvem som kan løpe fortest med bananer på skulderen. Tunge bananklaser surret på en bambusstang legges over skulderen og så løpes det hovedgaten til ende før deltagerne returnerer tilbake til festplassen. Feiringen avsluttes med cocktail. Det er borgermesteren som inviterer. Her bugner det av små franske delikatesser og nok av drikke, til og med punsj med alkohol. Alle er velkomne, også en festkledd seiler.

Bananløp i gatene er en av aktivitene på nasjonaldagen.
Bananløp i gatene er en av aktivitene på nasjonaldagen. Og for noen endte det med knall og fall.
14. juli-feiring på Huahine. Birgitte i samtale med ordføreren på øya.
Frankrikes nasjonaldag den 14. juli feires også i Huahine. Gratis franske lekkerbiskener og godt drikke til alle.
Boombox-girls og boombox-boys holdt oppvisning på nasjonaldagen. Minst 50 ungdommer stilte seg i ring med hver sin boombox.
På Super-U kan du få kjøpt en JBL-boombox til 4000,- nkr.

I kveld skal vi igjen gå turen til teltet i måneskinn. Landsbyen Fitii, som vant heiva-konkurransen skal ha oppvisning, og siste oppkjøring før avsluttende konkurranse på Raitea den 21. juli. Til naboøya Raitea kommer vinnerne fra de nærliggende øyene for å kive om det gjeveste trofeet i omegnen.