Haier og perlebøyer

Haier

Blackfin hai på Fakarava ved passet i syd.

De er overalt. Blackfin, Lemonshark, Nurseshark og Grey shark. Er de farlige? Vet ikke sier fiskeren Maopo. Jeg bader ikke. Senere får vi høre at en perledykker ble bitt noen uker tidligere, men etter hvert gjør også vi som de andre seilerne, vi hopper uti. Ankeret må jo sjekkes. Vi sover ikke trygt hvis vi ikke har sett at ankeret har gravd seg godt ned i sanden. Dessuten må båten vaskes i vannlinjen, og vi må avkjøles, og så vil vi jo oppleve livet under vann også. Vi sjekker alltid før vi hopper uti, men vel uti føles ikke faren så stor lenger. De haiene vi har truffet på revene svømmer rolig rundt og ser ikke ut til å bry seg stort om oss.

Fredrik og Victoria på Fiesta ble med på et nattdykk i sør-passet på Fakarava og fikk nærkontakt med gråhai.
Foto: Fredrik Holm Jansen
Maopo renser fisk på stranden i Raroia. Haiene er ganske nærgående i jakten på noen godbiter. Stadig må han sparke de unna.
Blackfin hai under bryggene på sørenden av Fakarava.
Sydpasset på Fakarava. Her er det dykking og snorkling når strømmen er på vei inn. På ti femten meters dybde ligger haien i hundretall.
Laila tar oppvasken på badeplattformen til Millemomenti etter en herlig fiskemiddag.

Perlebøyer

Perlebøyer som dekorasjon i en kirke på sørenden av Fakarava.

Perlefarmer der man «dyrker» sorte perler, er en viktig industri i Tuamotus. Mattene med muslinger holdes oppe av plastbøyer. Flere av disse sliter seg løs og mange finnes igjen på revene rundt lagunene, av både lokalbefolkningen og seilere. «Proprietaire de Tahitian Pearl Industry» står det på mange av dem, men finders keepers. Hittegodset brukes til mye mer enn perledyrking. Selvfølgelig som dobber for båtfeste, men også som blomsterpotter, kirkepynt og annen dekorasjon. Seilere bruker dem ved ankring for å løfte ankerkjettingen klar av koraller på bunnen. Får du ankerkjettingen rundt et korallhode sitter du godt. Korall er som fjell, og du vil helst slippe å dykke for å komme løs. Med kuler holdes kjettingen klar av korallhodene. De først 15 meter etter ankeret er uten kule, så bruker vi en kule per seks meter, som er greit dersom du har 10 mm kjetting. Løftevekten står på kulene, 15 kg. Dette funger utmerket og de fleste ankrer på denne måten (se bildet).

Perlebøye. Fin fangst på revet på Makemo.
Ankring på Fakarava med tre perlebøyer i vannet. Den første ses i overflaten.
Slik ankrer vi på Tuamotus. I stedet for fendere bruker vi perlebøyer.
Blomsterpotte på Fakarava med korall.
Som dekorasjon utenfor en perlefarm utenfor Rotoava på Fakarava.
En halv perlebøye blir lampeskjerm på Toau hos Valentine og Gaston.
S/Y Mera har hengt opp en perlebøye på Kon-Tiki motuen.