Cruising is boat work in exotic places!

På vei mot sjøsetting på Hiva Oa.
Ann Kristin har vasket Alutia flere ganger mens vi har vært hjemme. I retur får hun hjelp med frakt av nye undervant og noen simmeringer til drevet. Rene julaften sier Ann Kristin.

Cruising is boat work in exotic places:) En klisje, men akk så sant.

Endelig er vi på vannet etter fjorten dager med jobbing på båten her på Hiva Oa i Marquesas. Det er litt mer enn ti måneder siden båten i all hast ble satt på land da Birgitte var satt på flyet til Papeete på Tahiti for å fjerne galleblæren på grunn av infeksjon. Operasjonen gikk fint! Etter fjorten dagers rekonvalesens på Tahiti var Birgitte «fit to fly» som forsikringsselskapet kaller det. Vi kom hjem til tidenes sommer i Norge. 10 måneder senere, den 21. februar i år, da vi sto pakket og klar på Gardermoen med våre 120 kg bagasje var temperaturen en annen.

Atle Aulesjord fra Jovial er grei og hjelper oss med fylling av diesel.
Ann Kristin Lie, skipper på Jovial, hjelper til med dieselfylling fra kanner.
Vi fant et fuglereir i seilet.

Det har vært en utfordring å jobbe i denne varmen, med 36 grader i cockpiten og stillestående luft. Det er krevende for en båt å ligge i opplag i tropisk varme. Skitt og grønske legger seg over alt. Men vi har vært heldige. Ann Kristin på seilbåten Jovial har vært her noen ganger og rengjort dekk, luker og tauverk. I tillegg hjalp alle ombord på Jovial oss en morgen med å fylle diesel. Mange kanner fra havnens bensinstasjon ble fraktet opp. Alt dette er vi veldig takknemlige for. 

Så har vi fått med oss en liten gekko fra land. En av jentene på Jovial ga den navnet Astrid. De har en selv ombord, kalt Rango, som de har hatt siden Karibia. Gekkoer spiser insekter og er greie små amfibier. Birgitte som er hysterisk når det gjelder kakerlakker er storfornøyd med «Astrid».

Nå er det meste av teknikken testet. Saltvannspumpen til kjølekompressoren er igang etter at en pumpe måtte skiftes. Vår Nanni dieselmotor startet etter to sekunder.

Greit utvalg i matbutikkene her på Hiva Oa med blant annet Entrecote fra REMA med bytterettsgaranti. Skulle gjerne ha visst hvordan det produktet har havnet her:) Og hva er bytteretsgaranti forresten?

Etter et par døgn i havnen er planen å seile til nærmeste øy Tahuata hvor det skal være flere fine ankringsplasser. Og så blir det gjensyn med Fatu Hiva som vi gleder oss veldig til før vi legger baugen mot Gambier- eller Tuamotusøyene. Her i bukta vi ligger nå er det mye rulling. Dønninger fra uvær langt borte sniker seg inn i havna. Vi gleder oss til å hive ankeret!

Birgitte er over alt for å vaske ut og sjekke at alt er på stell.
Vask i «kjellern», aktre vanntette rom.
Skitten legger seg over alt, det nyvaskede storseilskjøtet tres på plass.
Entrecote fra Rema med bytterettsgaranti. I salg i Hiva Oa. Billigere enn i Norge.
Toalett og dusj på verftet:) Nytt er under bygging!
Mai 2018. Birgitte blir operert på Tahiti og Olav får hjelp av Ann Kristin og Atle til å få båten på land. Maria på verftet sendte oss dette bildet.
Mars 2019. Sjøsetting 10 måneder senere. Maria på verftet sendte oss dette bildet.